Is een bouwkundige keuring verplicht?

Ben je bezig met het afsluiten van een hypotheek? In sommige gevallen is het daarbij verplicht om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Ook als het niet verplicht is, kan het overigens een goed idee zijn om zo’n keuring uit te laten voeren. Dankzij deze keuring krijg je namelijk een compleet beeld van de bouwkundige staat van de woning.

Om antwoord te geven op de vraag van dit artikel: een bouwkundige keuring is soms verplicht en soms niet. Hieronder lees je meer over deze verplichtingen.

Wanneer is het verplicht?

In meerdere gevallen is het verplicht om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dit is bijvoorbeeld het geval als een taxateur geconstateerd heeft dat er sprake van achterstallig onderhoud is. Dit achterstallig onderhoud moet een ‘waarde’ van 10% (of meer) van de actuele waarde van de woning hebben. Als daar sprake van is, dien je een bouwkundige keuring uit te laten voeren.

Wil je een hypotheek met NHG afsluiten? Dan is het ook goed mogelijk dat je deze verplichting opgelegd krijgt. Dit verschilt overigens wel van hypotheek tot hypotheek. Het advies is dan ook om hier op voorhand goed onderzoek naar te doen. Maak je gebruik van de diensten van een hypotheekadviseur? Doe dan navraag bij hem/haar over de bouwkundige keuring.

Advies van de taxateur

Heeft een taxateur de betreffende woning getaxeerd? De kans bestaat dat de taxateur hierbij behoorlijk schrikt van de staat van de woning. Mocht dit het geval zijn, kan een taxateur jou adviseren om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Je hoeft uiteraard niks met dit advies te doen, maar het advies wordt niet zomaar gegeven.

Vind je het zelf een prettig idee om zo’n keuring uit te laten voeren? Laat je dan niet weerhouden door de prijs. Een bouwkundige keuring kost slechts een paar honderd euro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe kan ik besparen op mijn warme water?
Bouw

Hoe kan ik besparen op mijn warme water?

Het warmwaterverbruik maakt gemiddeld een derde uit van onze totale stookkosten. Voor een gezin bedraagt dit ca. 400 m3 (ca. 300 euro). Er is een aantal besparende maatregelen mogelijk. Met het warme afvoerwater van de douche wordt het aanvoerwater verwarmt. U bespaart 60% op gasverbruik voor warm water. Waterbesparende douchekop. U bespaart 20% op zowel […]

Read More
Bouw

Maatvoering van grond vind je zo

Heb je onlangs een woning gekocht, dan is dat natuurlijk een geweldige gebeurtenis. Steeds meer mensen hebben moeite met het vinden van een woning in de huidige markt en dat is best logisch. De huizenmarktprijzen schieten omhoog en dit zorgt er weer voor dat veel mensen geen huis kunnen kopen en dit is al helemaal […]

Read More