Duurzamer wonen in drie stappen

Nederland maakt steeds meer, al zijn het kleine stapjes richting een groenere toekomst. Omdat we niet alleen maar kunnen wachten tot de grote bedrijven groener worden, kan je ondertussen ook zelf actie ondernemen. De vraag is natuurlijk hoe je als huishouden duurzamer kan worden?

 

Het verduurzamen van je huis levert vaak een lagere energierekening op, maar het kost wel wat investeringen. Toch zijn die investeringen meer dan de moeite waard als je bedenkt dat je een groot deel terugverdient en je het klimaat ermee helpt. In dit artikel geven we drie tips om je in de goede richting te helpen. 

 

Geen energie verliezen door te isoleren

Isoleren kan op allerlei manieren en is een van de effectieve manieren om je huis duurzamer te maken. Door je huis namelijk te isoleren houd je de temperatuur beter onder controle en hoef je dus minder vaak te stoken of te koelen. Om geen energie te verliezen kan je bijvoorbeeld tochtstrips aanbrengen bij ramen of deuren. Ook kan je ervoor kiezen om je vloer of dak te isoleren met wol of vezelplaten aan de binnenkant. Wel een klein disclaimer: pas op dat je geen milieubelastend isolatiemateriaal kiest, dat zou natuurlijk zonde zijn als je net de stap maakt naar een klimaatneutraler huis.

 

Warmte uit de natuur

Veel mensen kiezen er tegenwoordig ook voor om een warmtepomp te plaatsen in hun huis. Een Yutaki warmtepomp bijvoorbeeld kan een aanvulling of zelfs vervanging zijn van jouw cv-ketel. Het systeem haalt namelijk water uit de grond of buitenlucht en gebruikt deze warmte om jouw huis mee op te warmen. Een goede keuze is bijvoorbeeld de Daikin warmtepomp Altherma 3 die naast voor verwarmen, ook kan koelen en warm tapwater geeft. Omdat alle huishoudens in Nederland uiteindelijk van het aardgas moeten, ben je alvast voorbereid op de toekomst met de aankoop van een warmtepomp. 

 

Wie zuinig is wordt beloond

Niet alleen de energiebronnen die we gebruiken zullen we moeten veranderen, ook hoeveel we ze gebruiken speelt een rol. Zo heb je in je huis veel energieverslindende apparaten waar je zelf misschien geen weet van hebt. Wat dacht je van een elektrische boiler, airconditioner of spelcomputer? Allemaal houden ze van veel energie. Door een overzicht te maken van deze energieslurpers kan je een overweging maken in welke je minder kan gebruiken.

Iets anders wat je zou kunnen doen om zuiniger om te gaan met energie is korter douche of bijvoorbeeld alle lampen vervangen door ledlampen. Kortom, er zijn veel kleine stappen die je kan ondernemen om jouw steentje aan het klimaat bij te dragen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uncategorized Wonen

De voordelen van een waterontharder

Waterontharders zijn tegenwoordig steeds populairder en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. In dit artikel zullen we je laten zien wat een waterontharder is en waarom het een aanvulling kan zijn op je huishouden. Wat is een waterontharder? Een waterontharder is een apparaat dat wordt gebruikt om hard water te behandelen en de mineralen […]

Read More
Uncategorized

De voordelen van slapen op een boxspring op maat

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezonde levensstijl. Een boxspring op maat kan hierbij een belangrijke rol spelen. In dit artikel lees je wat de voordelen zijn van slapen in een hoog laag bed of een boxspring op maat en waarom het de investering waard is. Wat is een boxspring op maat? Een boxspring […]

Read More
Uncategorized

Verhoog de functionaliteit en esthetiek van jouw huis met deze tips

Slimme huiseigenaren zijn altijd op zoek naar manieren om hun huis te verbeteren. Soms is het verlanglijstje een kilometer lang, maar komt de portemonnee misschien een dollar tekort! Dus, hoe bereik je het doel van het updaten van je huis met een budget? Leer van wat anderen uit ervaring ontdekt hebben! Je zult misschien verbaasd […]

Read More