Hoe kan ik besparen op mijn warme water?

Hoe kan ik besparen op mijn warme water?

Het warmwaterverbruik maakt gemiddeld een derde uit van onze totale stookkosten. Voor een gezin bedraagt dit ca. 400 m3 (ca. 300 euro). Er is een aantal besparende maatregelen mogelijk.

 • Met het warme afvoerwater van de douche wordt het aanvoerwater verwarmt. U bespaart 60% op gasverbruik voor warm water.
 • Waterbesparende douchekop. U bespaart 20% op zowel water- als gasverbruik.
 • Elektrische keukenboiler. Bij een afstand van meer dan 10 meter tussen de CV en het tappunt is het vaak voordeliger om een keukenboiler aan te schaffen.
 • Elektrische hotfill keukenboiler.
 • Plaats een doorstroombegrenzer op de keukenkraan. U bespaart 50% op zowel water- als gasverbruik.
 • Tapwater vanuit CV. Veel heet water nodig? Kies een tappunt vanuit de CV ketel i.p.v. een boiler.
 • De website gaslichtafsluiten.nl biedt nog meer tips om te besparen op gas en licht in Rotterdam

Warm water produceren of terugwinnen

Het is mogelijk om zelf warm water te produceren. De mogelijkheden zijn hieronder kort weergegeven:

 • Door middel van de zon wordt water opgewarmd en in een boiler opgeslagen. Dit water wordt vervolgens door de CV ketel geleid bij het afnemen van warm water. Afhankelijk van de temperatuur van het water in de boiler warmt de CV bij.
 • Centraal ventilatiesysteem. Er zijn ventilatiesystemen op de markt, die de warmte van de afgevoerde lucht gebruiken om het water voor te verwarmen in een boiler. Dit water wordt vervolgens door de CV ketel geleid bij het afnemen van warm water.
 1. Warmte Terugwin Systeem (WTW) in uw douche

Met een warmteterugwinsysteem wordt het afvoerwater van de douche gebruikt om het koude water te verwarmen, voor zowel de koudwatertoevoer naar de douche als mede de koudwatertoevoer naar de CV ketel. Dit bespaart ongeveer 60% op het gasverbruik voor warm water. De terugverdientijd zal rond de 3 tot 5 jaar liggen. Daarnaast kan de ketel meer warm water per minuut leveren en gaat het CW label met ongeveer 1 punt omhoog. Dus een CW3 ketel levert warm water als een CW4 ketel. De warmtewisselaars zijn door TNO gecontroleerd op eventuele vorming van legionella bacteriën. Warmteterugwinsystemen zijn verkrijgbaar als onderdeel van een douchebak, maar ook als verticale pijp. Daarnaast is het ook voor dubbele douches verkrijgbaar.

 1. Plaats een zonneboiler

Een zonneboiler bespaart ca. 50% op de stookkosten voor warmwaterverbruik. Terugverdientijden liggen rond de 10 jaar. De technische levensduur is minimaal 20 jaar. Momenteel zijn er ook diverse subsidies beschikbaar. In combinatie met hotfill voorschakelapparaat toe te passen voor b.v. de wasmachine en vaatwasser zijn extra besparingen te realiseren. Randvoorwaarden voor het plaatsen van een zonneboiler zijn een dak op het zuiden en de plaats van de CV ketel dicht bij de zonnepanelen. Ook voor een hotfill van de wasmachine is plaatsing in de buurt van de boiler gewenst om de voordelen te behalen. Voor een voorbeeldberekening ga naar onze adviesmodule. In een plaats zoals Den Haag zien we bijvoorbeeld dat veel mensen hiervan gebruik maken. De stroom- en gaskosten in Den Haag kunnen zo fors omlaag.

 

 1. Gebruik een waterbesparende douchekop

Een eenvoudige bespaar methode is het monteren van een waterbesparende douchekop, maar dit zal wel een afname geven van het warmwatercomfort. Dat de tijdsduur en de frequentie van het douchen in hoofdzaak bepalend is voor het warmwaterverbruik spreekt verder voor zich.

 

 1. Elektrische keukenboiler i.p.v. lange aanvoerleiding naar CV

Wanneer uw CV op zolder staat is het niet meer effectief om warm water uit de ketel te betrekken voor de keuken. Zeker bij gebruik van een vaatwasser gaat het vaak om weinig warm water gebruik in de keuken. In dat geval is een kleine elektrische boiler (5 of 10 liter) qua comfort en energieverbruik een goede oplossing. Onthoud wel dat het energetisch kostbaar warm water is. Gebruik het hete water spaarzaam. Stilstandverliezen bedragen ca. 20 W (ca. 160 kWh op jaarbasis).

 

 1. Elektrische hotfill Keukenboiler

Gebruikt u regelmatig veel warm water (meerdere liters) in de keuken en u wilt direct kunnen beschikken over warm water, maak dan gebruik van een elektrische hotfill boiler. De hotfill keukenboiler wordt aangevuld met warm water uit de CV ketel. Zeker bij gebruik van een zonneboiler is dit in feite altijd voordelig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

huis verduurzamen
Bouw

5 Effectieve manieren om je huis te verduurzamen

Het is belangrijk om jouw woning energiezuinig te maken. Dit maakt je woning goedkoper en duurzamer. Het is bovendien niet lastig om dit voor elkaar te krijgen. Met enkele kleine ingrepen kan je al veel bereiken. Het is daarom ook goed om eens te kijken naar 5 effectieve manieren om je huis te verduurzamen. 1. […]

Read More
bouwafval
Bouw

Dit zijn de voordelen van een puincontainer huren

Wil je een puincontainer huren, dan is het belangrijk om te weten welke voordelen je allemaal geniet. Dit is belangrijk omdat dit per soort container wel enigszins kan verschillen. Dit onderscheid zit hem bijvoorbeeld in het soort afval dat je wilt afvoeren ermee. Heb je nooit eerder een container gehuurd? Dan kan dit artikel je […]

Read More
Bouw

Hoe werken warmtepompen en waarom zijn ze een duurzaam alternatief?

Warmtepompen zijn innovatieve verwarmingssystemen die steeds populairder worden als duurzaam alternatief voor traditionele verwarmingsmethoden. In dit artikel zullen we de werking van warmtepompen verkennen en de redenen uitleggen waarom ze een milieuvriendelijke keuze zijn. Door gebruik te maken van natuurlijke energiebronnen en efficiënte technologieën, dragen warmtepompen bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het […]

Read More