Is een bouwkundige keuring verplicht?

Ben je bezig met het afsluiten van een hypotheek? In sommige gevallen is het daarbij verplicht om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Ook als het niet verplicht is, kan het overigens een goed idee zijn om zo’n keuring uit te laten voeren. Dankzij deze keuring krijg je namelijk een compleet beeld van de bouwkundige staat van de woning.

Om antwoord te geven op de vraag van dit artikel: een bouwkundige keuring is soms verplicht en soms niet. Hieronder lees je meer over deze verplichtingen.

Wanneer is het verplicht?

In meerdere gevallen is het verplicht om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dit is bijvoorbeeld het geval als een taxateur geconstateerd heeft dat er sprake van achterstallig onderhoud is. Dit achterstallig onderhoud moet een ‘waarde’ van 10% (of meer) van de actuele waarde van de woning hebben. Als daar sprake van is, dien je een bouwkundige keuring uit te laten voeren.

Wil je een hypotheek met NHG afsluiten? Dan is het ook goed mogelijk dat je deze verplichting opgelegd krijgt. Dit verschilt overigens wel van hypotheek tot hypotheek. Het advies is dan ook om hier op voorhand goed onderzoek naar te doen. Maak je gebruik van de diensten van een hypotheekadviseur? Doe dan navraag bij hem/haar over de bouwkundige keuring.

Advies van de taxateur

Heeft een taxateur de betreffende woning getaxeerd? De kans bestaat dat de taxateur hierbij behoorlijk schrikt van de staat van de woning. Mocht dit het geval zijn, kan een taxateur jou adviseren om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Je hoeft uiteraard niks met dit advies te doen, maar het advies wordt niet zomaar gegeven.

Vind je het zelf een prettig idee om zo’n keuring uit te laten voeren? Laat je dan niet weerhouden door de prijs. Een bouwkundige keuring kost slechts een paar honderd euro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

huis verduurzamen
Bouw

5 Effectieve manieren om je huis te verduurzamen

Het is belangrijk om jouw woning energiezuinig te maken. Dit maakt je woning goedkoper en duurzamer. Het is bovendien niet lastig om dit voor elkaar te krijgen. Met enkele kleine ingrepen kan je al veel bereiken. Het is daarom ook goed om eens te kijken naar 5 effectieve manieren om je huis te verduurzamen. 1. […]

Read More
bouwafval
Bouw

Dit zijn de voordelen van een puincontainer huren

Wil je een puincontainer huren, dan is het belangrijk om te weten welke voordelen je allemaal geniet. Dit is belangrijk omdat dit per soort container wel enigszins kan verschillen. Dit onderscheid zit hem bijvoorbeeld in het soort afval dat je wilt afvoeren ermee. Heb je nooit eerder een container gehuurd? Dan kan dit artikel je […]

Read More
Bouw

Hoe werken warmtepompen en waarom zijn ze een duurzaam alternatief?

Warmtepompen zijn innovatieve verwarmingssystemen die steeds populairder worden als duurzaam alternatief voor traditionele verwarmingsmethoden. In dit artikel zullen we de werking van warmtepompen verkennen en de redenen uitleggen waarom ze een milieuvriendelijke keuze zijn. Door gebruik te maken van natuurlijke energiebronnen en efficiënte technologieën, dragen warmtepompen bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het […]

Read More